In uw huisartsenpraktijk of huisartsenpost dient Arbobeleid ten aanzien van calamiteiten gevoerd te worden. Elke werkgever is verplicht preventief beschermende maatregelen te treffen, een beleid op te stellen en medewerkers voor te lichten over de risico's in geval van calamiteiten waaraan ze kunnen worden blootgesteld. Om hier invulling aan te geven is een Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) noodzakelijk.
In de risico-inventarisatie worden, naast alle andere arbeidsrisico's die voorkomen in de organisatie, ook alle thema’s geïnventariseerd en de mate van risico vastgesteld. Voor het uitvoeren van deze inventarisatie zijn verschillende methoden beschikbaar. De risico-inventarisatie kan onderdeel uitmaken van een algemene RI&E of periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek. Aan de hand van de resultaten kan besloten worden om een diepgaand onderzoek uit te voeren. Aan de hand van de geïnventariseerde risico’s worden oplossingen gekozen. Geschikte oplossingen zijn te vinden in deze Arbocatalogus.
In het plan van aanpak bij de RI&E wordt aangegeven welke oplossingen en wanneer de oplossingen ingevoerd worden. Gebruik de oplossingen vanuit deze website voor het opstellen van uw plan van aanpak.
Kijk onder het thema Branche RI&E voor meer informatie over de uitvoering van de RI&E in uw praktijk of op uw post.
Verder is het belangrijk aandacht te besteden aan:
Om de risico’s op calamiteiten in uw huisartsenpraktijk of -post te beheersen is arbobeleid nodig. In het arbobeleid wordt aandacht besteed aan in ieder geval de volgende onderwerpen:
1. De verplichte Risico inventarisatie- en evaluatie uitvoeren
Voor elke huisartsenpraktijk of -post moet een RI&E zijn uitgevoerd. Voor meer informatie, klik hier.
2. Goed bedrijfspand
Door bij de bouw, verbouw en onderhoud van het bedrijfspand van de huisartsenpraktijk of huisartsenpost te voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit is automatisch geregeld dat de brandveiligheid en ontvluchtingmogelijkheden in orde zijn. De eisen uit de Arbowet en het Bouwbesluit voor bouwkundige onderwerpen zijn identiek.
3. Goede inrichting
Zorg ervoor dat het bedrijfspand van de huisartspraktijk of huisartsenpost correct is ingericht ten aanzien van noodvoorzieningen, zoals vluchtwegverlichting, noodverlichting, brandblusser, niet –versperde nooduitgangen, EHBO doos etc.
4. Voorlichting en instructie aan de medewerkers
Medewerkers moeten weten hoe zij bij brand en calamiteiten moeten handelen. Dit gaat dan voornamelijk om kennis over de vluchtroutes en inschakelen van de BHV-er en de hulpdiensten.
5. BHV-er
In elke praktijk of post moet een BHV-er aanwezig zijn. Zorg dat er voldoende medewerkers zijn die tot BHV-er zijn opgeleid, zodat er altijd tenminste één aanwezig is of maak hierover goede afspraken met andere bedrijven in de buurt. Besteed extra aandacht aan de momenten dat medewerkers alleen aanwezig zijn in de praktijk of op de post.
Daarnaast wordt aangeraden om van alle risico-onderwerpen zoals deze naar voren komen uit uw RI&E de afspraken te beschrijven in uw arbobeleid, passende bij uw praktijksituatie.