Beeldschermwerk

Ergonomisch werken met een laptop

Oplossing status: In ontwikkeling

Beschrijving oplossing: 
Aan het werken op een laptop zijn aanvullende eisen gesteld. Zonder speciale hulpmiddelen is werken op een laptop slecht voor de werkhouding. Schouders moeten worden aangespannen om het toetsenbord goed te bedienen, er is een grote inspanning vereist om met een touchpad de cursor te verplaatsen en de nek wordt doorgaans sterk gebogen om goed op het beeldscherm te kunnen kijken. Zo kan werken aan een laptop al binnen enkele uren leiden tot lichamelijke klachten. Op den duur kan de medewerker hierdoor Klachten van de Arm, Nek, Schouder (KANS) ontwikkelen.
De werkhouding bij een laptop is met enkele eenvoudige hulpmiddelen te verbeteren. Zeker als per dag meer dan twee uur op de laptop wordt gewerkt (op kantoor, thuis of onderweg). De benodigde hulpmiddelen zijn:

 • een dockingstation dat is verbonden met een beeldscherm, een toetsenbord en een muis, óf
 • een aansluiting met een kabel tussen de laptop en een gewoon beeldscherm, waarbij de muis en het toetsenbord (draadloos) gekoppeld kunnen worden aan de laptop;
 • een laptopstandaard die het scherm op de juiste hoogte plaatst, en een los aan te sluiten toetsenbord en muis.

  

Oplossing voor arborisico: 
Kantoorwerk - Beeldschermwerk

Minimum eisen: 
 • Bij > 2 uur per dag werken met de laptop moeten maatregelen worden genomen om dit in een ergonomisch gunstige houding te kunnen doen.
 • Het beeldscherm moet op 50 cm afstand te kunnen staan. 
 • Het toetsenbord moet vrij op de tafel geplaatst kunnen worden.
 • Er moet voldoende ruimte zijn om de muis vrij te bedienen.

Andere voordelen bij toepassing oplossing: 
Door te kiezen voor een goede ergonomische inrichting van de werkplekken, en na te denken over hoe ergonomisch met laptops kan worden gewerkt, wordt de backoffice binnen de praktijk of post efficient benut en blijft er juist vaak ruimte over.

Tips: 
 • Gebruik in plaats van een standaardtoetsenbord een minitoetsenbord. Deze is kleiner dan een traditioneel toetsenbord, terwijl toch de afstand tussen de toetsen gelijk is.
 • Er zijn lichte en opvouwbare laptopstandaards in de handel die gemakkelijk in een laptoptas passen. Dit is handig voor als de medewerker zijn laptop op verschillende plekken gebruikt.
Relevante wet- en regelgeving: 
 • Arbobesluit artikel 5.4 en 5.12
 • Arboregeling artikel 5.1. 

Een korte omschrijving en een link naar de volledige teksten van de artikelen staan onder het wettelijk kader van de risicogroep. 

Bronnen/achtergrondinformatie: 
PDF Handleiding over werkhouding aan de laptop.

Succes- en faalfactoren: 
Geef uw medewerkers voorlichting over de risico's van langdurige werken met laptop (zonder gebruik te maken van een docking station of lossen invoermiddelen).

Onderdeel van de Arbeidshygiënische Strategie: Individuele bescherming verplicht
Datum oplossing geplaatst: 21 januari 2016
Trefwoorden: laptop, laptopstandaard, standaard minitoetsenbord, losse muis